U okviru Manifestacije “Dani Ajvatovice” sinoć je u našem gradu održana promocija zbornika radova “Imam Ebu Hanife”.

Predstavljeno djelo je rezultat naučne konferencije koja je u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka održana 2021. godine u Sarajevu.

Mi smo u ovom zborniku o Ebu Hanifi sabrali 24 rada. Cilj nam je da rad dođe do što većeg broja ljudi, jer se radi o kvalitetnom materijalu koji je potreban ovom prostoru i narodu. Iako je naše znanje o imamu Ebu Hanife vezano za obredoslovlje, ova knjiga nudi dosta šire razumijevanje njegovog života i rada“, rekao je direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović.

Govoriti o imamu Ebu Hanife znači i odgovoriti na zlonamjerne i negativno konotirane komentare povremeno prisutne u određenim društvenim krugovima.

Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, pojavili su se alternativni tumači islama koji su, na određeni način, problematizirali učenost Ebu Hanife, kako po pitanju fikha, tako i po pitanju akaida. Čak su se mogle čuti i konstatacije da Ebu Hanife nije poznavao više od 40 hadisa. Stoga je Institut okupio sve eminentne učenjake u Bosni i Hercegovini da na naučni način valoriziraju doprinos Ebu Hanife i njegovo poznavanje različitih islamskih oblasti“, kazao je hafiz dr. Elvir Duranović, viši naučni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gornji Vakuf Hidajet-ef. Polovina je prilikom svog obraćanja ukazao na značaj akademskog tretiranja ličnosti poput Ebu Hanife.

Često bismo trebali ponavljati lekcije o imamu Ebu Hanife, jer je riječ o učenjaku koji nam je ukazao na načine na koje je potrebno i važno slijedit sunnet“, kazao je glavni imam.

Promociji su, uz zainteresovane goste, prisustvovali i aktivisti Mreže mladih MIZ Gornji Vakuf, što je ocijenjeno kao jedinstvena prilika da im pojmovi o kojima često slušaju budu predstavljeni iz naučne perspektive. 

MINA

Komentari