Nakon prolaska kroz Ajvaz-dedinu stijenu, klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je u prisustvu više hiljada vjernika održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “513. dani Ajvatovice”.

Centralnoj svečanosti na platou Ajvatovice prisustvovali su izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, delegacija Unije općina turskog svijeta, predstavnici turskih institucija u BiH, predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona, brojni imami, te veliki broj vjernika i gostiju.

CETL4674.JPG - Prusac: Hiljade vjernika prisustvovalo Ajvatovičkoj dovi
Muftija travnčiki dr. Ahmed-ef. Adilović

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović poslao je tradicionalnu ajvatovičku poruku s Ajvaz-dedine stijene.

– Naš identitet nam govori ko smo i šta smo. Nemojmo se zavaravati da za našu zemlju ne treba braniti. Ciljevi neprijatelja naše zemlje su i sad aktivni. Moramo znati ko smo šta smo, i šta je naš cilj. Čuvati i njegovati našu tradiciju, identitet i domovinu, ključni su pojmovi za naš opstanak – kazao je, između ostalog, muftija Adilović.

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u svom govoru kazivao je o veličini i snazi Bošnjska kroz historiju.

CETL5497.JPG - Ajvatovica
Muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević

– Bošnjaci nikome neće tražiti pravo da žive na ovoj zemlji. Nije moralno da se diskriminiše hiljade Bošnjaka, dok se na drugim stranama oštro bore za ljudska prava. Zato se redamo u safove ove planine moleći Allaha za milost i snagu – kazao je muftija Dizdarević.

Konjanici su jutros ka najvećem dovištu muslimana u Evropi krenuli nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu. Dan ranije, 285 konjanika koji su krenuli iz Karaule i drugih bosanskohercegovačkih gradova prošli su kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana.

– Ovo je za mene nešto nevjerovatno. Osjećam se odlično i ponosno na svoju Bosnu, Bošnjake i na našu ogromnu tradiciju. Tu tradiciju moramo njegovati bez obzira na sve  – izjavila je Dženeta Pajić, konjanik iz Karaule.

CETL5133.JPG - Prusac: Hiljade vjernika prisustvovalo Ajvatovičkoj dovi
Dženeta Pajić

Konjem iz Brčkog došao je Aziz Šehović, koji je prejahao više od 250 kilometara.

– Cijeli život sam nekako sanjao da budem konjanik. Ovo je ispunjenje mog sna. Prošao sam cijeli svijet, ali nigdje naše zemlje, našeg Bošnjaka i dočeka naših ljudi – kazao je Šehović.

Današnjoj dovi na Ajvatovici prisustvovali su su vjernici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

– Prvi put sam ovdje i mogu vam reći da ću svake godine dolaziti. Vidjeti ovoliko ljudi, vidjeti ovu lijepu prirodu i naravno konje, koji su posebna priča – kazala je Timka Kuduzović iz Živinica.

Tradicionalnu Ajvatovičku dovu danas je proučio muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, a Manifestacija “513 Dani Ajvatovice” održana je pod sloganom “Tradicija, identitet, domovina”, što je stalni moto manifestacije koji ukazuje na tri važna segmenta u životu jednog naroda. 

MINA

Komentari