Osnivač stomatološke ordinacije „AL-DA DENT“ je dr.dent.med. Lejla Duranović-Hamzić, rođena 1991.godine u Jajcu. Diplomirala na Stomatološkom fakultetu sa klinikama,Univerziteta u Sarajevu.Odmah nakon završetka fakulteta počinje rad u privatnom sektoru. Individualan pristup,ljubaznost,stručnost,bezbolan tretman te posvećenost pacijentu je imperativ njenog rada. Osim što je učesnica mnogobrojnih kongresa,edukacija,simpozija veliku pažnju posvećuje i najmlađoj populaciji održavanjem edukativnih radionica u cilju prevencije i promocije oralnog zdravlja. Sa Dr. Lejlom smo razgovarali o njenom radu i u nastavku Vam donosimo intervju sa njom.

Kada ste se odlučili na pokretanje vlastite ordinacije?

Otvaranje privatne ordinacije je želja i san svakog stomatologa koja iziskuje velike financijske izdatke.Tako da od završetka Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ,počinjem raditi u privatnoj praksi, te stičem dodatno znanje i iskustvo u stomatološkoj praksi.Međutim, u Bosni i Hercegovini ,nažalost, žena u privatnom sektoru nije pravno zaštićena i nema isto pravo kao u državnom sektoru,konkretno misleći  na porodiljno odsustvo, ali svakako i na ostale uslove rada.Tako da definitivno loše iskustvo sa poslodavcem me potaklo na pokretanje vlastite stomatološke ordinacije.

Kakve se oralne navike našeg stanovništva?

 Oralno zdravlje stanovništva iz godine u godinu se poboljšava ,te se povećava svijest i savjest o važnosti oralnog zdravlja,što mi je izuzetno drago.Redovni pregledi,sanacija karijesa kao najrasprostranjenije bolesti, ultazvučno čišćenje tvrdih naslaga,samo su neke od usluga  koje pacijenti svakodnevno koriste.Ali,jako je važno i posvećenost stomatologa pacijentu ,pa shodno tome, mi ,stomatolozi,moramo odvojiti vrijeme ,te pacijentu objasniti kako i na koji način pravilno održavati oralnu higijenu ,potaknuti ih i motivisati,te na taj način prevenirati i unaprijediti oralno zdravlje pacijenta.

Koliko mladi ljudi prate trendove iz oblasti stomatologije? 

 Da, itekako.Da li je to uticaj društvenih mreža,ali sve više mladih se odlučuje na transformaciju svog osmijeha, prateći najnovije  trendove koji se nađu na polju stomatologije.Dakle, jako im je bitno da budu prepoznatiljivi po svom osmijehu.

Šta je najvažnije u oralnom zdravlju?

Pravilno održavanje oralne higijene,upotreba interdentalnih četkica,zubnog konca,strugača jezika,redovni kontrolni pregledi ,pravilna i uravnotežena prehrana te svijest o važnosti oralnog zdravlja!

Koje trendove iz stomatologije prate  pacijenti?

Trendovi iz stomatologije koje pacijenti prate su definitivno profesionalno izbjeljivanje zuba lampom, izrada vinira bilo da se radi o keramičkim ili kompozitnim, ugradnja implantata , estetska korekcija  i oblikovanje zubnog mesa kao i trend koji je neizostavan dugi niz godina a to je zubni ukras odnosno cirkon.

Koliko je važno kontinuirana edukacija u oblasti stomatologije?

Kontinuirana edukacija u oblasti stomatologije je nešto što se podrazumijeva ,jer razvoj naše branše napreduje velikim koracima iz godine u godinu.Stručnim usavršavanjem pružamo pacijentima posljednje inovacije u liječenju, te shodno tome kontinuirana edukacija  je temelj i preduslov uspjeha u stomatološkoj praksi.

Koji je Vaš savjet za sve pacijente?

Budite svijesni važnosti odlaska stomatologu i uvijek birajte stomatologa koji vas razumije 

– Redovno obavljajte kontrolne stomatološke preglede 

-Vodite računa o pravilnom održavanju oralne higijene uz sve upute i preporuke stomatologa 

Gdje Vas mogu pacijenti posjetiti i koje usluge sve mogu dobiti kod Vas?

Stomatološka ordinacija „AL-DA DENT“ nalazi se na adresi Gradska bb,Gornji Vakuf-Uskoplje u neposrednoj blizini Memića-Gafića džamije. Stomatološka ordinacija „AL-DA DENT“ nudi usluge iz sljedećeg domena stomatologije:

-konzervativna i restaurativna stomatologija (kompozitni ispuni,sanacija karijesa )

-endodoncija (mašinska obrada korjenskih kanala)

-dječija i preventivna stomatologija ( zalijevanje fisura,fluoridacija zuba)

-oralna medicina i parodontologija ( ultrazvučno čišćenje kamenca,air flow metoda,kiretaža)

-mobilna i fiksna protetika(totalne i parcijalne proteze ,skeletirane proteze,metalkeramičke navlake, cirkonij keramičke navlake)

-estetska stomatologija (izbjeljivanje zuba lampom,zubni ukras-cirkon,kompozitne i keramičke fasete)

-oralna hirurgija ( ekstrakcija stalnih i mliječnih zuba, ekstrakcija zaostalih korjenova,terapija alveolitisa)

-ortodoncija (invisaling terapija,mobilni i fiksni aparatići)

Radno vrijeme ordinacije je 9-17h (pon-pet)  9-13h (subota)

Kontakt tel : 062/308450 

Fb stranica :Stomatološka ordinacija „AL-DA DENT“

DENT BIH

Komentari