Ponedjeljak, 16 Septembra

Početkom augusta je na KCUS-u obavljena prva transplantacija srca u BiH, nakon što je porodica preminulog 21-godišnjeg mladića dala saglasnost za doniranje organa.

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi, uradio je tim ljekara KCUS-a, na čelu sa Nermirom Granovom.

Federalni ministar Nediljko Rimac uputio je čestitke timu KCUS-a, te istakao da je ovom operacijom otvoreno novo poglavlje u razvoju transplantacijske medicine.

“Pacijentu Aldinu Hajdareviću želim poželjeti dobro zdravlje i da čuva novo srce. Želim istaknuti da sve ovo ne bi bilo moguće bez predanog rada tima Kantonalne bolnice Zenica, najuspješnije donatorske bolnice u BiH”, poručio je Rimac.

Posebnu zahvalnost je uputio porodici donora i istakao je da je operacija urađena 4. augusta, označila početak novog transplantacijskog programa u BiH.

Dodaje da iskustva Hrvatske i Španije govore da za uspješnu transplantaciju treba imati educiran kadar i informisanu javnost.

U ime KCUS-a, medijima se obratila doktorica Sabina Prevljak. Ona je kazala da je značajan uspjeh rezultat zajedničkog rada uposlenika KCUS-a.

“Transplantacija srca je historijski uspjeh za bh. zdravstvo i najveći uspjeh koji smo postigli do sada”, kazala je Prevljak.

Doktor Nermir Granov, koji je bio na čelu tima koji je uradio prvu transplantaciju srca, rekao je da je 800 profesionalaca tokom zadnjih šest godina učestvovalo kako bi jedna ovakva operacija na kraju bila izvršena u BiH.

“Operacija kao operacija je samo završni čin, prije toga je bilo jako puno posla, od strane Ministarstva, jer je ovo operativni program koji je od skice doveden do toga da može uspješno funkcionisati. Transplantacija srca je veoma specifična i kao takvu, i kada smo je uradili, nismo se obraćali javnosti iz razloga što smo prvo htjeli da skočimo, pa da kažemo hop”, rekao je.

Napomenuo je, da su u edukacijama tokom prethodnih šest godina pomogle kolege iz Slovenije.

Pacijent Almir Hajdarević koji je dobio srce rekao je da je na Kliniku došao teško bolestan i da nije mogao hodati.

“Uz pomoć dobrih doktora predložili su mi da ugradim pumpu. Ja sam pristao. U međuvremenu se desio preokret da mi se javi donor, da sve ode u drugom smjeru. Ja sam malo pun emocija pa se gubim već.. Ali, dobro se osjećam od prvog dana. Proveo sam sedam dana na intenzivnoj njezi. Ostalih sedam dana sam proveo na odjelu i danas sam rekao da li bih još mogao ostati, tako mi je dobro… Zahvalio bih se puno donorima, osoblju i mom timu koji je oko mene proveo 24 sata. Porodicu donora sam kontaktirao i zahvalio im se. Osamdeseto sam godište, osjećam se k'o da imam 30 godina”, zaključio je Hajdarević.

Klix.ba

Komentari