Upravo se održava Memorijalni pohod pod nazivom “Pohod na Crni Vrh – Marš mira, marš slobode”, kojim se obilježava 29. godišnjica zločina nad logorašima koji su ubijeni u živom štitu na lokalitetu Crni Vrh kod Prozora. Na današnjem pohodu prisutno je oko dvije stotine učesnika, koji imaju za cilj obilježiti stazu kojom su logoraši vođeni do mjesta egzekucije, a to je lokalitet Crnog vrha i prisjetiti se nevino stradalih žrtava tog stravičnog zločina.

Tog 31. jula 1993. godine 110 Bošnjaka civila izvedeno je iz Srednjoškolskog centra u Prozoru, utovareno u dva kamiona, jedan kamion je otišao prema Gornjem Vakufu prema selu Voljice, a drugi njih 54, prema Crnom Vrhu.

Spomenik na Crnom vrhu

Naime, pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) su 54 prozorska Bošnjaka izveli iz logora u Srednjoj školi, isrcpljene i bose su ih telefonskom žicom povezali u “živi štit“, a onda ih takve odveli na prvu borbenu liniju prema položajima Armije RBiH, na Crni vrh. Na putu prema Crnom Vrhu ubijena su 24 logoraša, a ostali su se uspjeli osloboditi bijegom u šumu. Za tijelima nekih logoraša se još uvijek traga.

Na području općine Prozor tokom rata u BiH ubijeno je nekoliko stotina Bošnjaka. Najmlađa žrtva bila je sedmomjesečna beba ubijena u majčinom naručju, a za sudbinu brojnih Prozorčana još uvijek se ništa ne zna.

Organizatori pohoda su bošnjačka udruženja proistekla iz rata: Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Prozor, Udruženje logoraša Prozor, Udruženje ratnih vojnih invalida Prozor, Udruženje porodica zarobljenih i nestalih Bošnjaka Prozor, JOB Prozor, te Udruženje nevinih žrtava Crni Vrh.

Ostaje nam nada da se ovakvi stravični zločini neće više nikada i nikome ponoviti, a na nama ostaje da njegujemo kulturu sjećanja na nevino ubijene žrtve.

Naila Čaušević/ Sahatkula.ba

Komentari