Centralna svečanost manifestacije “Dani otpora Privor 1992- Dani slobode Privor 2022” održana je večeras u Voljevcu. S obzirom na kišno vrijeme i nemogućnost održavanja manifestacije ispred šehidskog spomenika, održavanje dove je održano u lokalnoj džamiji.

Mladi hafiz Jusuf Šošić najprije je proučio Jasin pred duše šehida. Nakon toga se prisutnima obratio lokalni imam Admir ef. Malanović, koji je poselamio prisutne i poželio im dobrodošlicu, te istakao važnost sjećanja na naše šehide. Riječ je zatim preuzeo glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf Hidajet ef. Polovina, osvrnuvši se na vrijednost borbe na Allahovom putu i nagradu koja sljeduje šehide nakon preseljenja sa ovog svijeta. Nezim Halilović Muderris je nakon toga održao prigodno predavanje o izazovima sa kojima su se Bošnjaci susretali tokom protekle agresije, te kako su uspjeli iz nje izići kao pobjednici, sa pravom na vlastiti jezik, vlastiti identitet i vlastitu državu.

Nakon kratkog predavanja, uvaženom Muderrisu je uručen poklon od organizatora manifestacije, UG “Bolja budućnost- Privor”, a zatim je pruočeno Ašare i šehidska dova, te klanjan akšam namaz.

Prisutni su se zatim uputili do šehidskog spomen obilježja gdje je položeno cvijeće ispred Općine Gornji Vakuf- Uskoplje i Organizacije porodica šehida, zatim ispred Porodica šehida iz Jajca i UG “Bolja budućnost- Privor”.

Sahatkula.ba

Komentari