U okviru projekta “Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje-LPZ Mentor”, danas je u zgradi Općine Gornji Vakuf- Uskoplje upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli grant sredstava radi pokretanja i registracije vlastitog biznisa za naših šest sugrađana, koji su prošli neophodnu obuku “Pokreni svoj posao”, te izradili i pred komisijom odbranili svoje poslovne planove.

Prisutnima se najprije obratio Općinski načelnik Sead Čaušević, koji je kandidatima čestitao i poželio sreću i uspjeh u radu, te obećao podršku za troškove doprinosa za prvu godinu dana poslovanja.

“U planu budžeta za iduću godinu pored troškova doprinosa za ove poduzetnike, planirano je i podržavanje 6- 10 novih biznisa u idućoj godini. Infrastrukturu privodimo kraju, pa se okrećemo projektima turizma i samozapošljavanja u narednom periodu”, poručio je Sead Čaušević.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 74.096, 88 KM, od čega 49.800,00 KM za nabavku opreme, a 24.200,00 KM za sufinansiranje troškova doprinosa za 12 mjeseci.

“U Fazi I smo imali od ideje do poslovnog plana, proces podrške sa konsultantima po metodologiji Međunarodne organizacije rada. Ono što sada slijedi jeste faza mentoringa, gdje će novi biznisi dobiti mentore za razvoj svojih poslovnih djelatnosti, od marketinga, pozicioniranja na tržištu, vođenja vlastitog knjigovodstva, upravljanja svojim biznisima, s ciljem pozicioniranja na tržištu”, kazala je Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja “Link” Mostar, koja je kandidate vodila kroz program obuke.

“Kroz ovaj projekat odlučila sam pokrenuti centar za djecu sa teškoćama u razvoju, centar za podršku. Takvo nešto u našoj općini ne postoji, a sve je veća potreba. Nadam se da ću kroz ovaj projekat pomoći svoj djeci sa teškoćama kao I njihovim obiteljima, te podići svijest I savjetovati ostale građane naše općine. Želim se zahvaliti Općini Gornji Vakuf- Uskoplje, Općinskom načelniku, kao I Organizaciji “Link” na pruženoj podršci”, kazala je Antonela Sičaja, koja je po struci edukator- rehabilitator.

Također, u okviru navedenog projekta, danas je uručena i vrijedna IT oprema Srednjoj školi “Uskoplje” Gornji Vakuf-Uskoplje u vrijednosti 7.484,61 KM, koja će sasvim sigurno doprinijeti kvalitetnijem i potpunijem nastavnom procesu.

Projekat se provodi u okviru programa “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje-Faza II” koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Sahatkula.ba

Komentari