Danas je u prostorijama Skupštine Srednjobosanskog kantona održana I Konstituirajuća sjednica Skupštine SBK, na kojoj su uručena Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim zastupnicima.

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima su uručili dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, dr. Ahmet Šantić i gdin Željko Bakalar, članovi Centralne izborne komisije BiH. Skupština Srednjobosanskog kantona ima 30 poslanika.

U narednim danima slijedi zajednička aktivnost Centralne izborne komisije BiH i Skupštine Srednjobosanskog kantona koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Srednjobosanskog kantona bira se osam delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući dva iz reda bošnjačkog, četiri iz reda hrvatskog, jednog iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. decembra 2022. godine.

Izabrani zvaničnici dužni su u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH. Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju.

Dr. Arnautović, dr. Šantić i gdin Bakalar su čestitali novoizabranim poslanicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.

Sahatkula.ba

Komentari