Hvala Allahu, Gospodaru svjetova.

„Njemu se mole oni na nebesima i na Zemlji; svakog časa On se zanima nečim.“ (Kur'an, 55:29) Salavat i selam na Učitelja svijeta, Muhammeda, s.a.v.s., na njegovu časnu i čistu porodicu Ehlu-l-bejt, zatim ashabe, tabi'ine, čestitu ulemu, uzorite šehide, i na sve muslimane i muslimanke, mu'mine i mu'minke do Sudnjega dana, amin!

Draga braćo, poštovani džemate!

Nalazimo se u svetom mjesecu redžebu – Allahovom mjesecu. Kada bi nastupio mjesec redžeb Vjerovjesnik, s.a.v.s., je učio sljedeću dovu: Allahumme barik lena fi redžebe ve ša'bane ve belligna ramadane! – „Bože, podari nam berićet u redžebu i ša'banu, i podaj nam da dosegnemo mjesec ramazan!“ Zašto je Poslanik, alejhi selam, tražio od Allaha berićet u redžebu i ša'banu a zatim Ga molio da dosegne mubarek ramazan? Vjerovatno nam je kroz ovu dovu želio ukazati na to da su dva mjeseca koja prethode ramazanu svojevrsna uvertira i priprema za ramazansku olimpijadu. Naime, kao što je za sportsku olimpijadu potrebno ispuniti normu, odnosno dobro obaviti pripreme, isto tako je za ramazansku olimpijadu ibadeta i dobrih djela potrebno izvršiti temeljitu duhovnu pripremu. U tom kontekstu Ibn Redžeb Hanbeli kaže: „Mjesec redžeb je ključ kojim se otvaraju kapije svakog hajra i berićeta.“

Da je redžeb vijesnik mjeseca ramazana kazuje nam i to što se u njemu nalaze dvije mubarek noći, od kojih smo jednu već obilježili – Lejletu-r-regaib (Noć želja, dova, nade). Osim činjenice da su redoslijedom povezani, mjeseci redžeb, ša'ban i ramazan su tijesno duhovno povezani i bremeniti Božijim blagoslovima. Zato Ebu Bekr Verrak Belhi veli: „Mjesec redžeb je poput vjetra, ša'ban poput oblaka a ramazan poput kiše.“ Drugom priliko je kazao: „Redžeb je mjesec sjetve, ša'ban mjesec zalijevanja a ramazan mjesec žetve.“

Uzvišeni Allah nas u Kur'anu podučava da materijalno blagostanje i berićet u životu dolazi kao plod prethodne čovjekove duhovne priprave i napora. Baš kao što čovjek čisti i priprema zemlju za oranje i sjetvu tako isto bi trebao pripremati svoju dušu i srce za blagotvornu Božiju milost koja se spušta u svetim mjesecima, a napose u mjesecu ramazanu. Kaže Uzvišeni Allah: „Da od Gospodara svoga oprosta tražite i da se pokajete, a On će vam dati da do smrtnoga časa lijepo proživite i svakom čestitom daće zasluženu nagradu. A ako leđa okrenete – pa, ja se, zaista, bojim za vas patnje na Velikom danu.“ (Kur'an, 11:3)

Zato u ovom mjesecu redžebu trebamo započeti opsežne duhovne pripreme, počevši od tevbe i istigfara pa sve do raznih vrsta ibadeta i dobrih djela. Ali, nije zikrullah i ibadet samo spominjati Allaha, učiti dove i klanjati namaze. Služiti i pomagati drugima je, također, zikrullah i ibadet. Biti iskren, podići one koji su pali, osmjehnuti se nekome, obrisati suze sa lica onih koji pate, biti milostiv prema siročadima i onima koji su ostavljeni i sami, dati radniku na vrijeme zarađenu plaću, oprostiti nekome dug, posjetiti bolesnika – sve je to zikrullah i ibadet. Različiti ljudi imaju različite mogućnosti. Neki mogu pomoći svojim rukama, neki svojom pameću, neki svojim dovama, a neki svojim imetkom. Svako treba da pronađe i spozna taj svoj zikrullah i ibadet u životu.

Govoreći o svetim mjesecima u Kur'anu, Allah, dž.š., nas opominje da „u njima ne činimo zulum sebi i drugima“. U tom smislu, prisjetimo se Poslanikovog, a.s., hadisa o muflisu (bankrotu). Upitao je: „Znate li ko je muflis (bankrot)?“ Ashabi odgovoriše: „Muflis je onaj koji nema para ni imetka.“ A Poslanik, a.s., reče: „Zaista je pravi muflis od mog Ummeta onaj ko dođe na Sudnji dan sa namazom, postom, zekatom, a na dunjaluku je nekoga psovao (grdio), nekoga potvorio, nečiji imetak je jeo, prolio je nečiju krv ili je nekog udario, pa će svakom od njih biti dato od njegovih dobrih djela, a ako nestane njegovih dobrih djela, prije nego što izmiri ono što je on dužan ljudima, onda će se uzeti od njihovih grijeha, pa će se natovariti na njega i biće bačen u džehennemsku vatru.“ (Muslim, Tirmizi)

Stoga, dok u ovom svetom mjesecu redžebu pojačavamo intenzitet naših ibadeta i dobrih djela, povedimo više računa o tome da ne učinimo zulum sebi i drugima. Također se sjetimo savjeta Učitelja svijeta, Muhammeda, s.a.v.s., da pomognemo i mazluma i zalima. Ovog drugog tako što ćemo ga spriječiti da čini zulum.

Hutbu ćemo završiti Poslanikovom dovom koju smo na početku spomenuli: Bože, podari nam berićet u redžebu i ša'banu, i podaj nam da dosegnemo mjesec ramazan! Amin!

Idriz ef. Bušatlić

Džemat Mehmed-beg Stočanin, Medžlis IZ Gornji Vakuf

Komentari