Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) uz podršku Evropske unije u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi organizuje kampanju za izbor i dodjelu nagrade “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“.

Ovom kampanjom promovišemo korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. Želimo pronaći preduzeća, gradove/općine/opštine, NVO-e, fondacije, fakulteti, škole, obdaništa, pojedince, grupe građana i neformalne građanske inicijative, koji uspješno promovišu prave vrijednosti u oblasti zaštite prirode i životne sredine i koji kao takvi motivišu i druge“, kazali su iz CRP-a Tuzla.

Jedan od najupečatljivijih kandidata je svakako naše gore list, Muhamed Garib, inženjer poljoprivrede iz Dražev Doca, koji posljednjih deset godina živi i radi u Mostaru, gdje se bavi permakulturom na premakulturnom imanju UG “NEŠTO VIŠE”.

Pozivamo vas da otvorite link i da podržite njegov rad i pomognete organizatorima da baš njega izaberu za ovogodišnjeg dobitnika nagrade u kategoriji “Građanka i građanin- mlađi od 35 godina“.

Muhamed Garib je inžinjer poljoprivrede koji radi i djeluje po principima permakulture – tj. pristupa biljkama i zemlji isključivo na prirodan način (bez ikakvih vještačkih đubriva i pesticida); Radi na permakulturnom imanju u blizini Mostara, gdje je skupio ogromno iskustvo i znanje o regenerativnoj poljoprivredi, koje nesebično dijeli sa drugima. Odličan mentor i trener u oblasti permakulture i na razne teme poljoprivrede.

Osoba koja povećava motivaciju drugih osoba u zajednici za učešće u aktivnostima očuvanja prirode i životne sredine, a posebno kod dijece. Jedan od mentora kampanje Ja sadim, a ti? koja broji preko 11 hiljada članova. Veliki aktivista u borbi zaštite okoliša i očuvanja biodiverziteta, volonter na mnogim incijativama održavanje čistoće okoliša : sadnja drveća i biljaka na javnim površinama, čišćenje i skupljanje otpada, planiranje i sadnja urbanih jestivih vrtova. Muhamed kao pojedinac pomaže u očuvanju okoline tako što održava čistoću u svom okruženju. Pazi da smeće ide u odgovarajuće mjesta/kanta, koristi . Zagovornik “ponovne upotrebe” stvari, davanja nove vrijednosti staroj stvari koja je trebala da ide na otpad. Osoba koja svojim radom i djelovanjem povećava svijest o važnosti očuvanja okoline i podstiće druge da se uključe u slične aktivnosti. Za Muhameda kažemo da je zaljubljen u biljke i prirodu.

Sahatkula.ba

Komentari